Mijn boekeninspiratie

Als kind was ik een boekenwurm…

…gretig verslond ik het ene boek na het andere. Wat was ik blij toen ik zelf naar de bieb mocht fietsen. Binnen een week stond ik daar alweer om nieuwe boeken uit te zoeken.

Op de Havo werd dat leesplezier minder en in de vierde kreeg ik zelfs boekenhaat. Verschrikkelijk vond ik het dat ik verplicht moest lezen voor mijn boekenlijst. Louis Couperus is een schrijver die nog in mij opkomt. De rest heb ik uit mijn geheugen gewist, denk ik…

Tijdens de vakantie in mijn scheidingsjaar wilde ik wel lezen maar kon ik het niet. Totaal geen focus, geen geheugen. Kleine stukjes in een roddelblad ging nog net.

Gedurende mijn opleidingen in de afgelopen jaren pikte ik de verplichte vakliteratuur mee. De leeslijst van de boeken die ik nog wil lezen werd niet korter alleen maar langer. Het wordt tijd dat ik weer een dagelijks leesuurtje plan. ­čśë

Het is mijn missie om mensen te verrijken met meer begrip en bewustzijn met betrekking tot verlies, rouw en het rouwproces.

Omdat ik al heel veel boeken gelezen heb over deze onderwerpen weet ik preces welke boeken het lezen waard zijn. Daarom deel ik op deze pagina een aantal van mijn mustreads met je. Als ik eerlijk ben zijn het boeken die in elk huis hoort te liggen. Om meer te lezen over verlies en rouw. Omdat je een kind in je nabije omgeving hebt die in rouw is en je hem/haar zo op een gezonde manier kunt helpen rouwen.

Ook kun je de boeken hieronder meteen bestellen.

 

 

 

Helpen bij verlies en verdriet Manu Keirse

Dit is DE gids voor rouwenden en niet-rouwenden. Dit boek heeft, al voordat ik les kreeg van Manu, veel betekent voor de herkenning en erkenning van mijn eigen rouw. Manu, een aimabele man waar zoveel ervaring en kennis in zit, deelt in dit boek de verschillende verliezen die rouw meebrengen.

Mocht je niet de focus en de concentratie hebben, Manu heeft aan het eind van elk hoofdstuk zijn tips voor rouwenden en tips voor hun omgeving samengevat.

Ook zeer geschikt als naslagwerk! 

 

Jong verlies

Riet Fiddelaers-Jaspers

Een boek die op de plank zou moeten staan van iedereen die kinderen heeft, verzorgt of ze begeleidt. Het is zoooo belangrijk dat kinderen op een gezonde manier leren rouwen. Hoe je dat doet? Dit boek helpt je daarbij!

Hoe vertel je een kind dat het sterven van een geliefd persoon dichtbij is? Hoe betrek je ze bij het afscheid? Wat kun je antwoorden op al hun vragen? En hoe kun je ze steunen in hun rouw?

Riet helpt je met dit boek om kinderen een basis mee te geven zodat ze in hun leven steviger staan bij een verlies. Inclusief een woordenlijst om de moeilijke woorden die met afscheid, sterven en rouw te maken hebben op een eenvoudige, duidelijke en eerlijke manier uit te leggen.

Hoort op de boekenplank van elke (groot)ouder, medewerker in het basisonderwijs, de kinderopvang en de zorgverlener!

Als de man verliest

Tim Overdiek & Wim van Lent

Vaak gaan vrouwen anders om met verlies dan mannen. Hierdoor kun je verwijderd raken van je partner, familielid of collega. Hoe kun je ervoor zorgen dat je verbinding blijft houden met jezelf en de ander?

Dit boek laat zien hoe je om kunt gaan als er op instrumentele manier (de doe modus) gerouwd wordt. Tim en Wim delen hun ervaringen in het begeleiden van rouwenden mannen en geven tips hoe je de informatie in praktijk kunt brengen, dus niet alleen een lees maar ook werkboek.

Zeer interessant voor mannen en vrouwen!

Slotcouplet

Sander de Hosson

Leven toevoegen aan de dagen, niet dagen aan het leven. Dat is waar het in dit boek om gaat. Dit boek verdiend het om met aandacht te lezen, verhaal voor verhaal. Het geeft een kijkje in de zorg voor ongeneeslijke zieke pati├źnten en hun zorgverleners.

De wanhoop en levenskracht van pati├źnten. De dillema’s waar een zorgteam voor komt te staan. Want hoever ga je met medicatie? Wat is de kwaliteit van leven? Moet alles wel uit de kast getrokken worden om een mens in leven te houden? Hoe kan er gezorgd worden voor goede zorg en een goed sterven?

Een aanrader voor wie stil wil staan bij kwaliteit van leven!

Voltooid leven

Els van Wijngaarden

Dit boek heeft mijn blik verruimd. Het gaat over ouderen die willen sterven, ze willen een goede dood. Zij zijn niet terminaal of psychiatrisch ziek, wel zien zij hun leven als voltooid. Om verschillende redenen.

Dit boek helpt je om met een open hart te luisteren naar de teleurstelling, vastberadenheid, wanhoop, tevredenheid en twijfels.

Een mustread voor iedereen die in aanraking komt met ouderen, als hun kind, naaste, hulp- of zorgverlener.

 

 

 

 

Vingerafdruk van verdriet

Manu Keirse

Een mooi geschenk voor jezelf of een ander. Voor mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt en hun naasten. Een boekje gevuld met gedichten en woorden van herkenning, erkenning en troost. Door de korte stukken tekst is het goed in delen te lezen, ook voor iemand die, door rouw, (tijdelijk) niet beschikt over focus en een groot concentratievermogen.

Ik heb dit boekje al meerdere keren kado gedaan en dat werd zeer gewaardeerd!

Krachtdieren Kleurblok

Dit is het kleurblok dat ik heb laten zien in de Challenge van Verlies naar Veerkracht.

Het bevat 36 kleurplaten van 12 verschillende krachtdieren.

Heerlijk om uit je denken te gaan en er gewoon te zijn. Door deze kleurplaten maak je tijd voor jezelf, geef je ruimte aan je innerlijk kind en zal het gekozen krachtdier tot je spreken.