Om op een gezonde manier te kunnen rouwen zal iemand na een verlies door verschillende rouwtaken moeten gaan.

01

De realiteit onder ogen zien

Hoe moeilijk het ook is, het is zoals het is. Heel hard ontkennen is een normale (eerste) reactie maar dat maakt het verlies niet ongedaan. Het besef moet er komen dat wat je liefhad, niet meer terug komt. 

02

De pijn van het verlies ervaren

Door de pijn heen gaan, is nodig om verder te komen. Bij rouw kunnen emoties elkaar in hoog tempo afwisselen; verdriet, boosheid, angst, eenzaamheid, schuldgevoel, opgelucht zijn, jaloersheid, agressie. Laat deze gevoelens er zijn. 

Iets wat er niet mag zijn, wordt alleen maar groter.

03

Een nieuwe identiteit ontwikkelen

Het is niet zo dat als een rouwende herstellende is, dat het dan goed blijft gaan. Het is een proces waarin de rouwende zich beweegt tussen verliesgericht en herstelgericht. Het ene moment gaat het goed en is er aandacht voor de toekomst. Het andere moment kan het gemis weer aanvliegen. Dit kan per dag, per uur, verschillen.

Dit ge-heen-en-weer kost heel veel energie. Rouwen is werken, heel hard werken.

04

Emotioneel een plaats geven aan het verleden en verder gaan met leven

Verder gaan met leven betekent niet dat het verlies vergeten is, weggestopt en onbelangrijk. Het verlies is verweven en zal altijd een deel uit blijven maken van het leven. Er kan met compassie terug gekeken worden naar de periode voor het verlies.

Het verlies (en het verdriet) zal nooit helemaal weg zijn.

Het zal als een schaduw met je meegaan door je leven heen.

Vergelijk het met het beeld van een schaduw. Verdriet na verlies gaat je leven lang met je mee, net zoals je schaduw je overal vergezelt. Je schaduw is soms groot en soms klein, soms ligt ze voor je, soms achter je en dan weer naast je. Soms zie je ze en op andere momenten is ze onzichtbaar. Je kunt een hoek van de straat omslaan en plots ligt de schaduw weer levensgroot voor je voeten. Ze stapt elke stap met je mee. Zo is het ook met verdriet. Het kan opeens levensgroot aanwezig zijn, op een moment dat je het niet verwacht.

Uit: Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse

Heb je het flink voor je kiezen gehad en kwam het ene verlies na het andere?

Heb je het gevoel dat je rugzak met alle verliezen wel erg zwaar is?

Wil je lichter door het leven gaan en blijkt praten erover niet voldoende te helpen?

Als je alleen niet verder komt, ben ik er!