Als de storm door je leven raast...

...vallen takken als lucifershoutjes naar beneden.

 

Door elk leven raast er een storm, vaak wel meer dan 1. Dat kun je niet voorkomen.

Anderen kunnen je helpen met rouwen…maar je zult een groot deel zelf moeten doen.

 

Jij kunt bepalen hoe je met rouw omgaat en wat het kan doen met je.

Hoe verschillend dat kan zijn, wil ik vertellen aan de hand van het verhaal van de drie bomen…

 

Het verhaal van de drie bomen

Evert Landwaard

“Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden. De bomen gingen alle drie op een andere manier met hun verlies om. Een paar jaar later ging ik op zoek naar de bomen en heb ik ze weer gevonden.

De eerste boom rouwde nog steeds om zijn verlies en ieder voorjaar als de zon hem uitnodigde om te groeien, zei hij: “Nee, dat kan ik niet want ik mis een belangrijke tak”. Deze boom was klein gebleven en stond in de schaduw van andere bomen. De zon kon er niet meer bij. De wond waar de tak was afgebroken kon je goed zien; het was het hoogste punt van de boom gebleven. De boom was na het verlies niet meer verder gegroeid.

De tweede boom was zo geschrokken van de pijn dat hij had besloten om het verlies te vergeten. Hij was moeilijk te vinden, want hij lag op de grond. Hij was bij een voorjaarsstorm omgewaaid omdat zijn wortels geen houvast meer hadden in de aarde. De plek van de wond was moeilijk te vinden. Deze zat verstopt achter een heleboel vochtige bladeren.

De derde boom was ook geschrokken van de pijn en de leegte in zijn lijf. Hij had gerouwd om zijn verlies. Het eerste voorjaar toen de zon hem uitnodigde om te groeien, had hij gezegd: “Dit jaar nog niet, het is te vroeg.”

Toen de zon het tweede voorjaar weer terugkwam met de uitnodiging had hij gezegd: “Ja zon, verwarm mij maar. Mijn wond heeft warmte nodig, zodat ze weet dat ze erbij hoort.”

Toen de zon het derde voorjaar weer terugkwam, sprak de boom: “Ja zon, kom maar, ik wil weer groeien. Ik weet dat er nog veel te groeien is.”

De derde boom was moeilijk te vinden want hij was groot en sterk geworden, dat had ik niet verwacht. Gelukkig kon ik hem herkennen aan de dichtgegroeide wond die vol trots in het zonlicht stond”.

 

Jaren na dato kan ik met trots zeggen dat ik ben als de derde boom. 

 

Ik had tijd en ruimte nodig om;

de realiteit = mijn verliezen onder ogen te zien

de pijn van het verlies te ervaren

een nieuwe identiteit te ontwikkelen

een nieuw plaats te geven aan de verliezen en om het zonlicht te zien.

 

Ik kijk niet met boosheid en teleurstelling naar mijn verliezen…maar met dankbaarheid.

Omdat ik de kracht van het verdriet om kon zetten in een andere kracht en daar mensen mee kan helpen.

 

Wil jij ook jouw verdriet omzetten in kracht?

En kun jij daar wel hulp bij gebruiken?

Lees hier meer over mijn begeleiding. 

 

als de storm door je leven raast